Daily Quote:

"Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving." Albert Einstein

Het 17dagen Dieet

De Basis van het 17 Dagendieet

Het dieet bestaat uit een serie van 17 aaneengesloten dagen. Tijdens deze 17 dagen moet je een aangepast voedingsschema volgen. Volgens Dr. Mike kun je tijdens deze 17 dagen blijvend 6 kilo afvallen. Net als veel andere populaire dieten zoals bijvoorbeeld Dr. Dukan en Dr. Frank heeft ook Dr. Moreno zijn programma gebaseerd op een koolhydraatarm systeem. Mike heeft in tegenstelling tot andere koolhydraatarme programma's ook periode ingelast waarbij koolhydraten in beperkte mate wel degelijk toegestaan zijn. Hierdoor is het programma beter vol te houden. Volgens Dr. Moreno zorgt zijn programma voor een schokreactie in je stofwisseling en versnel je hiermee het verlies van je vetmassa. Hij vertelt er alles over in zijn boek.

De vier cycli van het 17 Day Diet

In totaal bestaat het 17 dagen dieet uit vier afzonderlijke delen van 17 dagen. Dr. Mike noemt het de vier cycli.

Cyclus 1 – Versnellen -  – Dag 1 tot en met 17

In deze eerste fase stop je drastisch met het nuttigen van koolhydraten en ga je vet verbranden. Je reinigt je lichaam en bevordert snel gewichtsverlies. Deze fase werd door dr. Mike speciaal ontworpen om op een snelle manier af te rekenen met overgewicht. Er wordt aanbevolen om iedere morgen te beginnen met een glas water met verse citroen. Hierdoor wordt je spijsvertering op gang gebracht. Een gewichtsverlies van 7 kilo is mogelijk tijdens deze eerste cyclus. Het geheim ligt in de beperkte hoeveelheid koolhydraten en weinig calorieen. Denk hierbij aan producten die eiwitten bevatten. Maar ook bepaalde groenten. Om de reinigende werking te stimuleren wordt tijdens de eerste 17 dagen het drinken van groene thee aanbevolen. Om je op weg te helpen kun je dit boodschappenlijstje uitprinten. Op deze lijst staan alle produkten die toegestaan zijn tijdens de eerste en tweede cyclus. Zoals bekend gaat het niet uitsluitend om voeding. Dr. Moreno staat niet voor niets bekend om het feit dat hij regelmatig ging wandelen met zijn patienten uit zijn praktijk. Tijdens de eerste 17 dagen wordt aanbevolen om minimaal 17 minuten per dag intensief te bewegen. Denk hierbij aan een stuk fietsen, een stevig wandelingetje of intensieve oefeningen. Zorg ervoor dat bewegen een routine gaat worden van je dagelijkse ritma.

Cyclus 2 – Verbeteren – Dag 18 tot en met 34

Tijdens de tweede fase is het de bedoeling om je stofwisseling te resetten om een jojo-effect te voorkomen. Na 17 dagen ben je waarschijnlijk al behoorlijk afgevallen. De meeste diëten stoppen nu en je lichaam zal zich afvragen wat er aan de hand is. Het risico is groot dat je vervalt in je oude patroon met een jojo-effect als gevolg. Dr. Mike heeft hier goed over nagedacht en zet je metabolisme meteen weer aan het werk met de tweede cyclus. Activeren, daar draait het om in dit gedeelte! Het effect van de tweede cyclus is het ‘resetten’ van je stofwisseling. Alle voedingsmiddelen die toegestaan waren in de eerste cyclus staan ook nu weer op het programma, je kunt het boodschappenlijstje dus ook tijdens deze cyclus gebruiken. Daarnaast wordt natuurlijk zetmeel en extra eiwit toegevoegd. Pas tijdens deze dagen extra goed op voor koolhydraten. Om afwisseling in je dieet te brengen is het tijdens deze cyclus toegestaan om recepten uit de tweede en eerste cyclus met elkaar af te wisselen. Een bijkomend voordeel is dat je metabolisme hierdoor extra geprikkeld wordt. De 17 minuten per dag bewegen blijven belangrijk. Volhouden dus!

Cyclus 3 – Veranderen – Dag 35 tot en met 52

Je laat een beperkt aantal voedingsmiddelen toe en leert een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Als het goed is heb je al een behoorlijk goed resultaat bereikt. Als beloning zijn meerdere producten toegestaan, zoals pasta. Er is ook goed nieuws voor de liefhebbers van een glaasje wijn, na 35 dagen is een alcoholische consumptie per dag weer toegestaan! Je zult merken dat je hier nog meer van kunt genieten als voorheen. Op je gezondheid! Vergeet niet om dagelijks 17 minuten lekker te bewegen. Leren en gewenning is de sleutel tijdens deze cyclus. Zorg dat je de gezonde eetgewoonten en recepten die je in het boek en op deze site kunt vinden een gewoonte worden. Denk na voordat je iets eet en maak de juiste beslissingen. Het gaat erom dat je ook op de langere termijn op je streefgewicht blijft.

Cyclus 4 – Volharden – Dag 52 tot en met 68 (en verder

Tijdens deze laatste fase is het doel om het behaalde resultaat te behouden. De vierde cyclus staat weliswaar beschreven als 17 dagen, maar eigenlijk is het de bedoeling dat je deze cyclus ook na dag 68 blijft volgen. Eigenlijk volg je de vierde cyclus dus voor de rest van je leven. Wat je hiervoor terug krijgt? Wat dacht je van een leven lang een gezond gewicht en een fit lichaam?

 • Zo werkt het:
 1.  Op maandag tot en met vrijdag eet je producten uit cyclus 1 en 3
 2.  Tijdens het weekend kun je uit alle cycli kiezen.
De weekenden zullen ervoor zorgen dat je iets hebt om naar uit te kijken, een beloning voor het strikte en gezonde eetpatroon van de afgelopen week. Blijf regelmatig wegen, als je merkt dat je 2,5 kilo bent aangekomen ga je terug naar cyclus 2.

Nu je weet hoe het 17 dagen dieet werkt is het belangrijk om te weten of je er helemaal klaar voor bent. Hiervoor heeft Dr. Phil de ‘ 17 day diet challenge’ samengesteld. Start hier de ‘17 day diet challenge‘ en binnen 10 minuten weet je of jij klaar bent om te starten met het programma van Dr. Mike.

Tijdens de bovenstaande vier blokken, die door Dr. Mike ook wel cycli worden genoemd ligt de nadruk op eenvoudig en gezond eten.

17 Dagen Dieet Recepten

Net als Dr. Dukan maakt ook Dr. Moreno gebruik van heerlijke recepten. Dr. Mike bewijst met deze recepten dat afvallen ook lekker kan zijn. Er wordt gebruik gemaakt van veel verschillende producten, bijvoorbeeld: Eieren, Kalkoenfilet, Kipfilet, Vis, Yoghurt, Grapefruit, Bessen, Sla, Broccoli ,Spruitjes, Tomaat, Komkommer, Asperges en Groene thee. Om een indruk te krijgen hebben we een aantal recepten en een compleet dagmenu voor je samengesteld.

17 Dagen Workout

Zoals je eerder kon lezen bestaat het programma van dr. Mike ook uit een trainingsprogramma. Dit programma is te volgen via een DVD met een workout op maat van, hoe kan het ook anders, 17 minuten! Op dit moment is het programma helaas nog uitsluitend Engelstalig leverbaar. Binnenkort wordt echter ook een Nederlandstalige versie van het boek, receptenboek en de DVD verwacht.

Voordelen van het 17 dagen dieet

 • Het stimuleert je om bewust je voedingsmiddelen te kiezen
 • Een koolhydraatarm programma stimuleert een snel gewichtsverlies
 • Snel gewichtsverlies
 • Het eten van fruit wordt aangeraden
 • Onbeperkt (water) drinken is toegestaan
 • Je leert om een verzadigingsgevoel te herkennen
 • Beweging wordt aangeraden
 • Het boek staat boordevol goede tips
 • De recepten in het boek zijn makkelijk te bereiden
 • Ruim voldoende variatie
 • Eenvoudig opgebouwd
 • Goed vol te houden
 • Complete maaltijd schema’s
 • Effectieve workouts

Nadelen van het 17 dagen dieet

 • Het programma is niet geschikt voor diabetici
 • Voor bepaalde groepen bevat het programma te weinig calorieën
 • Je verliest veel vocht door het beperken van suikers
 • Niet alle adviezen van Mike Moreno zijn wetenschappelijk onderbouwd
 • De eerste 17 dagen bevatten (te) weinig kilocalorieën
 • De dagmenu’s bevatten veel cholesterol
 • De dagmenu’s bevatten weinig vezels
 • De dagmenu’s bevatten weinig ijzer, zink, vitamine A en  B1

Conclusie van het 17 dagen dieet

Het 17 dagen dieet is een effectief en zorgvuldig samengesteld dieet dat door middel van het  aanpassen van je voedingspatroon snel het gewenste resultaat kan opleveren. De nadruk ligt op minder koolhydraten, vetten en meer eiwitten. De laatste cyclus bevat weinig vitaminen en mineralen waardoor het niet goed voor je lichaam is om deze cyclus langdurig te volgen. Dr. Moreno leert je in zijn boek om je eetgewoonten permanent te veranderen, blijvend afvallen zit tussen je oren. Tijdens de eerste 17 dagen kun je 6 kilo afvallen op een relatief eenvoudige manier. Het is wel belangrijk dat je bewust met het programma aan de slag gaat en bereid bent om op de langere termijn een ander eetpatroon aan te leren. Alleen op die manier kun je het behaalde resultaat behouden.

Bron: vetvrij.com