Daily Quote:

"Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving." Albert Einstein

Gezonde eetgewoonten

Sla het ontbijt niet over
Begin de dag met een ontbijt. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je je gewicht onder controle wilt houden je daar makkelijker in slaagt als je ontbijt. Na een nacht vasten schakelt je lichaam over naar een trager metabolisme. Er wordt minder vet verbrand. Het eten van een ontbijt zet je metabolisme weer aan het werk. Niet ontbijten houdt je metabolisme en dus je vetverbranding traag. Bovendien is gebleken dat mensen een overgeslagen ontbijt meestal later inhalen met calorierijke voeding. Kies voor je ontbijt vooral produkten met trage koolhydraten (zoals b.v. volkorenbrood, roggebrood, zuivelprodukten, fruit en noten).

Eet vaker kleinere porties
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 4-6 maal per dag een kleine maaltijd eten minder problemen hebben met hun gewicht dan de mensen die maar 2-3 maaltijden per dag eten, ook al is het totaal aan caloriën gelijk. Door vaker te eten heeft het bloedsuikerniveau minder pieken en dalen. Bij een hoog insuline gehalte wordt er meer vet in het lichaam opgeslagen.

Minder suiker
Het is natuurlijk algemeen bekend dat je het suikergebruik moet beperken. Maar bekijk goed wat je eet. Lees de etiketten van verpakkingen en je zult zien dat aan veel producten suiker is toegevoegd. Neem bijvoorbeeld tomatenketchup, cruesli of vruchtenyoghurt en sommige vruchtensappen. Suiker geeft een snelle stijging van het bloedsuiker waarna je lichaam insuline gaat aanmaken. Deze insuline ontdoet het bloed van glucose. Je bloedsuikergehalte daalt en dit geeft weer hongergevoelens.

Eet meer proteïne
Proteïne zet je metabolisme of spijsvertering harder aan het werk. Proteïnen worden ook minder snel omgezet in vet in je lichaam. Zeker als je ook sport is proteïnerijk voedsel belangrijk. Proteïnes worden omgezet in spierweefsel en houden dit in stand. Ei, kip, vis en kaas zijn proteïnerijke producten.

Eet zo min mogelijk uit pakken, dozen, blikken en zakken
De bereiding kost misschien wat meer tijd maar kies zo veel mogelijk voor verse producten. Neem vers fruit, verse groenten, onbewerkte granen, enz. Kijk op de verpakkingen en lees de toegevoegde stoffen, daar kan je echt wel zonder.

Bereid je eigen maaltijden
Maak je eigen maaltijden. Dit heeft verschillende voordelen: Je weet wat je eet, het is vaak goedkoper dan afhalen en een stuk gezonder dan fast food. Pak het handig aan en je zult zien dat het minder tijd kost dan je dacht. Wok eens wat vaker, dit is een snelle en gezonde manier van bereiden.

Eet meer groenten
Van groenten kan je eigenlijk niet te veel eten. Probeer aan zoveel mogelijk maaltijden groenten toe te voegen. Eet b.v. sla, komkommer en tomaat op een boterham met kaas of zalm. Neem eens rauwe worteltjes of bleekselderij als tussendoortje. Groenten bevatten o.a. vezels, vitaminen en anti-oxidanten, allemaal heel goed voor je.

Drink water
Drink anderhalve liter water per dag. Drink je veel koffie? Doe er dan nog maar een paar glazen extra bij. Koffie heeft een vochtonttrekkende werking. Doe je aan inspannende lichaamsbeweging, drink dan nog meer extra water. Maak er een gewoonte van om 's ochtends als eerste een glas water te drinken. Vul een lege fles met water, zo kan je bijhouden hoeveel water je hebt gedronken.

Vergeet niet te bewegen
Met gezond eten kom je ver. Maar met de combinatie gezonde voeding en bewegen zal je pas echt resultaat boeken.