Daily Quote:

"Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving." Albert Einstein

Koolhydraten

Wat zijn Koolhydraten? Koolhydraten is de verzamelnaam voor suikers en zetmeel. Meer dan 50% van de energie die ons lichaam uit onze voeding haalt, komt uit opgenomen suikers en zetmeel. Voor een gezonde voeding en vooral voor diabetici is het uiterst belangrijk voldoende koolhydraten op te nemen. Als je minder suikers inneemt, is het aan te raden dit tekort aan te vullen door andere koolhydraathoudende voedingsmiddelen.Koolhydraten vervullen dus een belangrijke taak, ze zijn namelijk onze menselijke brandstof.

Soorten koolhydraten
De koolhydraten worden onderverdeeld in 3 groepen, volgens hun moleculaire structuur.
1. Monosacchariden (= enkelvoudige koolhydraten): dit zijn de eenvoudigste koolhydraatmoleculen. De meest voorkomende monosacchariden zijn glucose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker), galactose en tagatose. Dit zijn suikers die vruchten van nature bevatten.
2. Disacchariden (= dubbele koolhydraten): deze koolhydraten zijn opgebouwd uit twee monosaccharide moleculen. Tot de groep van de disacchariden behoren o.a.: sucrose (suiker = combinatie van glucose & fructose), lactose (melksuiker = combinatie van glucose & galactose) en maltose (moutsuiker = combinatie van glucose & glucose). Ze zitten vooral in gebak, snoep, frisdranken, chocolade, enz.
3. Polysacchariden: De polysacchariden (ook gekend onder de term complexe koolhydraten) zijn samengesteld uit meerdere monosaccharide moleculen (meestal glucose). Je vindt ze terug in brood, deegwaren, aardappelen, rijst en peulvruchten.

Glycemische index (GI) Enkelvoudige koolhydraten leveren snel energie en meervoudige koolhydraten laten energie langzamer vrij. De glycemische index van een voedingsstof geeft de snelheid weer waarmee het de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Voedsel met een hoge GI-waarde zijn onder andere suiker, maïs, aardappelen, wit brood, pompoen, knollen,.... Voedsel met een lage GI-waarde zijn bijvoorbeeld appels, kool, aardbeien, linzen, grapefruit en sojabonen. Voor diabeten die een slechte regulatie van de bloedsuikerspiegel hebben, is het uiterst belangrijk om de GI van de ingenomen koolhydraten te kennen. Hieronder vind je een grafiek waarop je de GI’s van de verschillende zoetstoffen kan vergelijken.


bron: http://www.damhert.com