Daily Quote:

"Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving." Albert Einstein

Vezels

Wat zijn voedingsvezels?
Voedingsvezels vind je vooral in plantaardige voedingsmiddelen, zoals volkoren producten, peulvruchten, groenten, fruit, aardappelen, noten en zaden.Ze worden niet verteerd en leveren bijgevolg zeer weinig energie (1 kcal/g). Toch behoren ze tot de essentiƫle voedingsstoffen omdat ze een onmisbare rol spelen voor onze gezondheid. Vezels zorgen in eerste instantie voor een vlotte stoelgang en optimale darmflora. Daarnaast hebben ze, al dan niet rechtstreeks, een positief effect op het cholesterolgehalte, het hart en de bloedvaten, het bloedsuikermetabolisme en het gewicht.

Soorten
Er zijn twee soorten vezels:De oplosbare vezels die je terug kan vinden in de meeste fruit- en groentesoorten zoals sinaasappelen, vijgen, pruimen, prei, ui, spruitjes en bonen. Deze producten kunnen voor een nogal ‘direct’ effect zorgen op de darmen.De onoplosbare vezels zijn dan weer typerend door hun groot absorptievermogen. Volkoren- en zemelenproducten, erwten en bepaalde noot- en zuidvruchten nemen veel water op en zorgen zo voor een vochtige en dus zachte stoelgang.

Behoefte voedingsvezels per dag
15 tot 22 g voedingsvezels per 1000 kcal per dag is de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).

brom: www.damhert.com