Daily Quote:

"Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving." Albert Einstein

Vetten

Wat zijn vetten? Vetten dienen als ‘transportmiddel’ voor de cholesterol. Eens in het bloed, gaan vetten de cholesteroldeeltjes omkapselen en vervoeren. Goede vetten brengen de cholesterol naar de juiste plaatsen in het lichaam. Slechte vetten hebben de neiging te blijven plakken in de bloedvaten en zijn dus slechte transportmiddelen, met opstoppingen tot gevolg!

Verzadigde vetten
Verzadigde vetten worden vooral gevonden in dierlijke producten. Hierbij moet je denken aan roomboter, kaas en melkproducten, vet rundvlees en chocola. Ook in sommige plantaardige vetten komen veel verzadigde vetten voor, zoals cacaoboter, palmolie en kokosvet. Over het algemeen kan gesteld worden dat verzadigde vetten bij kamertemperatuur gestold (hard) zijn. Verzadigde vetten zorgen er in ons lichaam voor dat het cholesterolgehalte in het bloed stijgt.

Onverzadigde vetten Deze vetten zijn juist meestal vloeibaar bij kamertemperatuur en komen vooral uit plantaardige producten. Er worden veel onverzadigde vetten gevonden in olie, sla-dressing, vis en noten. Onverzadigde vetten kunnen er juist voor zorgen dat het cholesterolgehalte in het bloed daalt, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleind wordt.

Enkelvoudig onverzadigde vetten Enkelvoudig onverzadigde vetzuren worden ook wel Omega 9-vetzuren genoemd. Het bekendste Omega 9-vetzuur is oliezuur. Olijfolie bijvoorbeeld is een Omega 9-vetzuur en bevat erg veel oliezuur. Oliezuur heeft een sterk cholesterolverlagend effect. Het verhoogt HDL (gunstig - high density lipoproteins) cholesterol niet, maar verlaagt het LDL (schadelijk - low density lipoproteins) cholesterol. Omega 9-vetzuren zitten in olijfolie, sesamolie, avocado’s en pinda’s.

Meervoudig onverzadigde vetten De Omega 3- en Omega 6-vetzuren worden ook wel de meervoudige onverzadigde vetzuren genoemd en behoren tot de essentiële vetzuren. Het zijn met andere woorden vetzuren die ons lichaam nodig heeft, net zoals we vitamines of mineralen nodig hebben. Onze westerse eetgewoonten voorzien ons onvoldoende van deze belangrijke vetten.

Nog even op een rijtje wat Omega 3 voor ons doet: Essentieel voor de groei en ontwikkeling van de hersenen.
Bevordert het mentaal evenwicht.
Versterkt het immuunsysteem.
Draagt bij tot de goede werking van hart en bloedvaten.


bron: www.damhert.com