Daily Quote:

"Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving." Albert Einstein

Overgewicht

Wat is het?
Overgewicht en obesitas worden dikwijls door elkaar gehaald. Obesitas is in feite een ernstige vorm van overgewicht. Overgewicht is meestal het gevolg van slechte voedingsgewoonten en te weinig lichaamsbeweging. Als je dagelijks meer calorie├źn inneemt dan je verwerkt, zal je verdikken. Voeding is in feite een energiepakketje waaruit je lichaam haalt wat het nodig heeft om te functioneren. Als deze energie op het einde van de dag niet opgewerkt is, zal het lichaam de overschotten opslaan onder de vorm van reserve-vetweefsel. Het gewicht op zich zegt echter niet voldoende, omdat we ook rekening moeten houden met andere factoren zoals onze lengte, lichaamsbouw, geslacht en de plaatsen waar het vet geconcentreerd is.

BMI
Je kan zeer makkelijk zelf te weten komen hoe het met je over- of ondergewicht gesteld is, namelijk door het berekenen van je BMI of door het meten van je middelomtrek. Let wel: de BMI (Body Mass Index) is minder goed bruikbaar bij kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met zeer veel spiermassa.Vetgehalte meten door de middelomtrek
Naast de hoeveelheid lichaamsvet is ook de plaats ervan zeer belangrijk voor het bepalen van gezondheidsrisico's (o.m. hart- en vaatziekten, diabetes,…). Het vetweefsel kan zich op verschillende plaatsen in het lichaam concentreren: op de bovenbenen en de heu pen, of eerder op de buik. Bij een grote buikomtrek zijn de gezondheidsrisico’s hoger. De middelomtrek meet je met een lintmeter op het smalste deel van je middel (ter hoogte van je navel). Voor het correct aflezen mag de lintmeter de huid niet samendrukken en moet deze evenwijdig zijn met de grond. De meting gebeurt op het einde van een normale uitademing. Onderstaande indeling geldt voor volwassenen van 18 tot ongeveer 60 jaar.

Middeltrek (in cm)
Geen risico 94 (m) 80 (v)
Licht verhoogd risico 94-102 (m) 80-88 (v)
Verhoogd risico 102 en hoger (m) 88 en hoger (v)

Voeding
Om gewicht te verliezen, zal je dus meer energie moeten verbruiken dan je inneemt. Let wel: als je weinig energie opneemt en veel verbruikt, is het uiterst belangrijk dat je de juiste energiebronnen kiest. Daarom heeft Damhert een heel gamma suikervrije en laag calorische producten op de markt gebracht.

Bron Damhert